Dünyadaki ilk astronomlar bilinen ve öne çıkan bilgilere göre Sümerliler ‘dir. Mezapotamya ‘da yaşayan birçok kavim arasında Sümerler, matematik, dil, tıp, astronomi, yazı, fal, din ve büyü gibi, mitoloji de dahil olmak üzere birçok alanda hep ön plana çıkmıştır.

Dünyadaki İlk Asansör

Dünyadaki İlk Asansör

Dünyadaki İlk Asansör

Dünyadaki ilk asansör 1743 senesinde Kral 15. Louis için yapılmıştır. O dönemde asansörler için uçan iskemle ismi verilmişti. Bu asansör ağırlık denge sistemi ile hareket etmekte ve insan gücü ile çalışmaktaydı. İlkler tarihinde asansörün icadının ilginç de bir hikayesi vardır.

Dünyadaki İlk Asansör

Kral üst katta dairesi olan metresi Bayan Chateauroux ile kendi dairesi olan alt kat arasında kolayca inip çıkma amacı ile bu sistemi yaptırmıştır.

Asansör, dikey ve yatay olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Asansör, özellikle şehirlerde vazgeçilmez bir araç olmuştur. Şehirlerde gittikçe artan arsa değerleri sonucu daha yüksek binalar yapılması, insanların üst katlara ulaşabilmesi için asansörleri zorunlu kılmıştır. Ayrıca inşaatlarda ve fabrikalarda yük taşıyan asansörler de mevcuttur.

İlk Asansör Tarihçesi

19. yüzyılda bazı maden ocakları ve fabrikalarda, kömür ve gerekli maddelerin taşınmasında yük asansörleri kullanılıyordu. Bu sayede insan gücü ile kaybedilen güç ve zaman faktörü daha kolay ve verimli şekilde nakliyeye imkan tanımaktaydı. İnsanların can güvenliğini tehlikeye atmayan ilk asansörler 19. yüzyıl ortalarında yapıldı. Bu döneme kadar kentlerdeki yapılar insanların merdivenle yukarı çıkabileceği yükseklikte, en çok beş altı katlı yapılıyordu. Bu güvenli asansörler buhar gücü ile çalışıyordu. Bu asansörlerde buhar makinesi bir tamburu döndürüyor, asansör kabinini çeken halat da tıpkı makaralı balık oltalarında olduğu gibi bu tamburun üzerine sarılıyordu.

Osmanlı’da ilk asansör nerede kullanıldı?

Pera Palace Hotel, İstanbul’un en ihtişamlı yapılarından biri olarak açıldığında, birçok ilkleri barındırıyordu; İstanbul’da Osmanlı sarayları dışında elektriğin verildiği, ilk elektrikli asansörün ve ilk akar sıcak suyun bulunduğu binaydı.

İş Merkezinde İlk Asansör

Bir iş merkezine yerleştirilen ilk asansör ise Elisha Graves Otis tarafından icat edilmiştir. Bu asansör, 23 Mart 1857 günü Amerika ‘nın New York  Broadway semtinde beş katlı bir binaya takıldı. Daha önceleri yük taşıyan asansörler yapan Otis, aynı zamanda insan taşıyan ilk asansörleri de üretti.

Broadway’e yerleştirilen ilk asansörün maliyeti 300 doları bulmuştu. Asansör takılan ilk otel ise, New York’taki altı katlı “Fifth Avenue Hotel”dır. Asansör, 23 Ağustos 1859 günü Bostonlu O.Tuft tarafından takıldı. 1868 yılında, New York’taki Equitable Life Assurance Building’e asansör takıldı ve bu, bir işhanına takılan ilk asansör oldu.

İlk Hızlı Asansörler

Yüksek hızlı ilk grup asansörler de yine New York’ ta, 1879 yılı Eylül ayında Otis Elevator Co. tarafından Boreel binasına yerleştirildi. Bu asansörler, aynı anda hareket eden dört birimden oluşuyorlardı. Yüksek hızlı asansörlerin bulunması, ABD’de şehircilik ve mimarinin yeni boyutlar kazanmasına neden oldu. O güne değin, yatay olarak büyüyen kentler, dikey olarak büyümeye başladılar. Başta New York olmak üzere birçok kentte çok katlı binalar hızla çoğaldı .Teknik olarak çok uzun yıllar önce düşünülen gökdelenler, yüksek hızlı asansörün bulunuşuyla hayata geçirildi.

Asansörü ilk kim bulmustur?

Asansörü Elisha Graves Otis icat etmiştir.

1880 yılında, Manheim Endüstri Sergisi’nde, Siemens ve Halske Şirketi, 22 metre yüksekliğinde bir binaya ilk elektrikli asansörü yerleştirdiler. Bir ay boyunca hiç arıza yapmadan çalışan bu asansör, bu süre içinde 8 bin kişiye hizmet verdi.

3 üzerine düşünceler “Dünyadaki İlk Asansör

  1. mahmut

    ben niye çıktı diye soruyorum siz nasıl çıktığını anlatıyorsunuz

  2. Murat

    Hiç faydalı olmadı ben nasıl bulunduğunu ve kimin veya kimlerin yaptığını yazdım fakat hiçbir sonuç alamadım…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: İçerik koruması uyarısı!!