Dünyadaki ilk hostes, Bayan Elen Church 15 Mayıs 1930 tarihinde California Oakland Havaalanı ‘nda United Airlines şirketine ait Boeing 80A uçağında, uçuş yapacak olan 11 yolcuya “hoş geldiniz.” demiştir.

Uzaya Çıkan İlk Kebap

Uzaya Çıkan İlk Kebap

Uzaya Çıkan İlk Kebap

Uzaya kebap göndererek Adanalı Kebapçı tarihe geçti! İnsanlı uzay yolculuğu uluslararası günü olması nedeniyle uzaya kebap gönderildi. Helyum balonu ile uzaya çıkan kebap, balonun patlaması dolayısı ile geri dönerek Hatay’da denize düştü.

Uzaya Çıkan İlk Kebap

Adanalı kebapçı helyum balonu ile stratosfere Adana Kebabı gönderdi. Yaşar Aydın “İnsanlı Uzay Yolculuğu Uluslararası Günü” için, patentini daha önceden aldığı “Adana Boru Kebabı” ‘nı uzaya gönderme hazırlığı yaptı. Uzay Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi girişimci İdris Albayrak ile tanışan Aydın, bu projeyi gerçekleştirdi. Balona ayrıca kamera ve takip cihazı yerleştirdi.

Yaklaşık 3 saat boyunca yerden 38 kilometre havaya çıkan balon, paraşüt ile Hatay semalarında belirdikten sonra denize düştü.

Uzaya gönderilen kebap, stratosferden çıktığı anlarda kamera ise kayıttaydı. Uzaya fırlattığı kebabını Hatay’da düşen denizde takip cihazı sayesinde bulan Aydın, 8 mil uzaklıkta denize düşen kebabını alarak kente geri döndü.

Gerçekten Uzaydaki İlk Kebap Mı?

Adanalı kebapçı Yaşar Aydın uzaya ilk kabap gönderen kişi olduğunu belirtse de, daha önceden de uzaya kebap gönderildi. Ekşi Sözlük’te açılan başlığa göre, İsviçre’nin Zürih kentinde faaliyet göstermekte olan Ayverdi restoran Weiningen’den uzaya gönderilen kebabın 37.795 metre yüksekliğe ulaştığını açıkladı. 2017 yılında uzaya aslında kebap gönderilmişti! NTV ‘de yer alan haberde Guinness Rekorlar kitabına da başvuruldu.

 

Aydın, ayrıca şunları belirtti;

Bir takım çalışmalar yapıyorduk. Ardından da bir ekiple iletişime geçtik ve onlarla bu projeyi gerçekleştirdik. Aslında Portakal Çiçeği Karnavalı’nda bunu yapacaktık ama olumsuz hava koşulları nedeniyle 12 Nisan Uluslararası ‘İnsanlı Uzay Yolculuğu Uluslararası Günü’nde gönderdik. Başarılı bir şekilde kebabımız uzaya gitti. Belirli bir yükseklikten sonra balon patladı ve Hatay’da denize düştü. Bizde oraya gidip kebabımızı aldık. Hep bir şeyler üretmek istiyorum. Farkındalık olsun istiyorum. Bu tür etkinlikleri yapmak istiyorum. İleri de çocuklarımız böyle güzel şeyler varmış desin. Uzaylılar yesin diye uzaya kebap yolladık ama acılı sevmiyorlarmış diye geri yolladılar.

Uzay Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi girişimci İdris Albayrak ise aşağıdaki şekilde bir demeç verdi;

2’nci atmosfer tabakası stratosfere de yaklaşık 35-38 kilometrede patladı. Paraşüt yardımıyla Hatay’da denize düştü. Bizde gittik onu oradan aldık. Bugüne kadar gönderdiğimiz en ilginç üründü. Bir şeyler yapmak ve ilk olmayı hedefliyoruz. Çocuklarımıza, torunlarımıza bir şeyler bırakabilmek istiyoruz. Üstümüze düşen görevi yaptığımızı düşünüyorum

Aydın ayrıca ilkleri sevdiğini belirterek şunları söyledi;

Ben hep ilkleri seven bir insanım. Daha farklı projelerim olacak. Ben kaburgacı ve kebapçıyım. Projelerim hep kebap üzerine. Şu anda uzayın belirli bir seviyesine çıktık.
Belki ileride daha da üste çıkartırız. Bu kebabı dünyanın her tarafına ulaştıracağız. Adana’mızı en güzel şekilde tanıtacağız. Biz Adana’ya gönül verdik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: İçerik koruması uyarısı!!