
Türkiye’de İlk Anneler Günü kutlaması Kadınlar Derneği girişimciliği ile 1955 yılında kutlanmıştır. Kutlamalarda yılın annesi olarak Nene Hatun seçilmiştir.
Türkiye ve Dünya’dan Anneler Günü tarihi hakkında detaylı bilgiler
Türk Kadınlar Birliği’nin girişimciliği ile 1955 yılında tüm dünyada da Mayıs ayının 2.Pazar günü kutlanan bu özel günde Türkiye’de de ‘’Anneler Günü’’ olarak kutlanması kararı verildi.
Türkiye’de İlk Anneler Günü Yılın Annesi
Türkiye’de ilk kez kutlanan anneler gününde 93 harbinin meşhur kahramanlarından 98 yaşındaki Erzurumlu Nene Hatun yılın annesi olarak seçilmiştir.
Nene Hatun Kimdir?

Nene Hatun 1857 yılında Erzurum’un Çeperli köyünde dünyaya gelmiştir. 93 Harbi sırasında Erzurum’da Aziziye savunmasına katılmıştır. Ayrıca Rus işgaline karşı Erzurum’daki halk direnişinin simgesi hâline gelmiş ve Türk kahraman olarak anılmaktadır.
Her yıl bir ritüel olarak kutlanan anneler günü, 1600 yıllarında İngiltere ‘de “Anneler Pazarı” ismi ile kutlanırdı. Bu kutlamalar ilk anneler günü olarak düşünülebilir.
Türkiye’de İlk Anneler Günü ve İlerleyen Yıllar
İlk anneler günü kutlandıktan sonra, her yıl mayıs ayının 2. haftası anneler gününü herkes kutlamaktadır.
Dünyadaki ilk anneler günü ile ilgili bu başlığa da göz atabilirsiniz.
Amerika’da İlk Anneler Günü
1914 yılında ABD’de senato onayı ile resmi olarak kabul edilmiştir.
Anneler Günü hakkında ilk resmi kutlama adımı Amerika’da 1872 yılında Julia Ward Howe tarafından kutlanmıştır. Barışa adanan bir gün olarak tasarlanarak Boston’da yürüyüşle kutlanmış olsa da bu kutlamalar yerel kutlamalar olmaktan öteye geçememiştir.
Asıl mesleği öğretmenlik olan 1864 doğumlu Anna Jarvis, 1902 yılında babası ölünce annesi ile beraber ABD’de yaşamaya başladı.
Philadelphia’da yaşamaya ve çalışmaya başlayan Jalvis, üç yıl sonra 9 Mayıs 1905’de de annesini kaybetti. Sürekli annesi ile beraber yaşamasına rağmen öldükten sonra “Ona hayatta iken gerekli ilgiyi gösteremediği”ne inanıyor ve bunun ezikliğini duyuyordu.
1905 yılında annesini kaybettikten sonra uzun bir süre hüzne boğulan Jarvis, 1907 yılının Mayıs ayının ikinci pazar günü olan annesinin ölüm yıldönümünde arkadaşlarını evine çağırmış ve bu günün “Anneler Günü” olarak ülke çapında kutlanması fikrini ortaya atmıştır. Davetlilerin büyük beğenisini kazanan bu fikre, Amerika’nın önde gelen bir tekstilcisi de maddi destek sağlamıştır ve ilk Anneler Günü, Jarvis’in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiği Grafton’daki bir kilisede, 10 Mayıs 1908’de kutlanmıştır.
Jarvis kilisedeki bu kutlamaya katılan her anne ve çocuğuna annesinin en çok sevdiği çiçek olan beyaz karanfillerden dağıtmış ve o günden sonra temizliği, asaleti, şefkati ve sabrı ifadeeden beyaz karanfil Amerika’da anneler gününün sembolü olarak kabul edilmiştir.
Anneler Günü’nün milli bir gün olmasını isteyen Anna Jarvis, gazete patronlarından işadamlarına, devlet adamlarından din adamlarına kadar ulaşabildiği herkese bu fikrini iletmiştir. Böylece henüz senato onaylamadan birçok eyalet ve şehirde anneler günü kutlamaları gayri resmi olarak başlamıştır.
Anna Jarvis’in çabaları boşa gitmemiş ve sonunda 8 Mayıs 1914’te Senato’nun onayı ve Başkan Wilson’ın da imzasıyla Mayıs’ın ikinci pazarı “Anneler Günü” olarak resmen ilan edilmiştir. Çok kısa sürede başka ülkelere de yayılmıştır.
Hürriyet
Dünyada Kutlanması
Önce Amerika Birleşik Devletleri’nde ardından da tüm dünyada kutlanmaya başlayan “Anneler Günü”nün ülkemizde kutlanmasıyla ilgili ilk girişim 1955 yılında Türk Kadınlar Birliği’nden gelmiştir. Bu girişimlerin sonucunda 5 Mayıs 1955 tarihinde Mayıs ayının ikinci Pazar gününün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Anneler Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.
Ülkemizde ise Türk Kadınlar Birliği’nin girişimi ve önerisi üzerine 1955 yılından beri Mayıs ayının ikinci Pazar günü ‘Anneler Günü’ olarak kutlanmaktadır.
Hürriyet