Dünyadaki ilk üniversite 859 yılında Emeviler tarafından Fas’ın Fez şehrinde kurulan Keyruvan Üniversitesi’dir.

Dünyadaki İlk Yürüyen Merdiven

ilk yürüyen merdiven

Dünyadaki İlk Yürüyen Merdiven

İlk yürüyen merdiven 15 Mart 1892 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde  Jesse W.Reno tarafından yapılmıştır. Kullanılan ilk yürüyen merdiven Coney Island isimli yerde faaliyete geçmiştir.

Yürüyen merdiven döner bir sistem içerisinde hareket halinde olan bir merdivendir. İnsanların daha az yorulmasına yönelik hazırlanmıştır. Bu nedenle yapılan çalışmalarla Dünyadaki İlk Yürüyen Merdivenilk yürüyen merdiven 1892 tarihinde Amerika’da kullanılmıştır.

İlk Yürüyen Merdiven Ebatları

Amerika’da hazırlanan bu ilk yürüyen merdiven, 10 cm. genişlik ve 60 cm. uzunluk ebatlarına sahip basamaklardan oluşuyordu. Gücünü elektrik motorundan alan bu merdivenin patenti 1892 yılında alınmıştır. Wheeler isimli mucit, patenti almasına rağmen bu icadı hayata geçirmekte başarısız olmuştur. Bu nedenle de haklarını satmıştır.

1898 yılında  Charles D. Seeberger patentini satın aldığı yürüyen merdiven üretimi için Otis Elevator Co. firması ile anlaşmıştır. Aradan 2 yıl sonra insanların kullanımına sunulan yürüyen merdiven zamanla rağbet görmüştür. Yürüyen merdivenin ilk kullanımı Paris şehrinde bir fuarda olmuştur. Fuardan sökülen bu merdiven Amerika’da Philadelphia Gimbel’s mağazalarına monte edilerek 1939 yılına kadar kullanılmıştır.

1898 yılında icat edilen yürüyen merdivenin Türkiye’ye gelmesi oldukça zaman almıştır. Türkiye’de ilk yürüyen merdiven 29 Nisan 1964 günu İstanbul’da Sultanhamam ile Bahçekapi arasinda bulunan Atalar Mağazası ‘nda kullanılmıştır. Saatte 500 kişi taşıma kapasitesine sahip bu merdiven 5 metre yükseklikteki 2. kata insanları taşımaktaydı. 

Döşeme plakaları biten döşeme ile aynı seviyede olur. Altında yer alan makine alanlarına erişime izin vermek adına ya menteşeli ya da sökülüp takılabilir yapılabilmektedir. Tarak plakası; sabit kat ile hareketli basamak arasında kalan parçadır. Tarak dişlerinin basamaklar üzerindeki çıkıntıların arasına girmesi adına hafifçe aşağıya doğru eğimli şekildedir. Tarak dişlerinin ön kenarları çıkıntı yüzeylerinin alt kısmındadır.

Günümüzde yürüyen merdiven kullanımı bir çok alanda mevcuttur. Genel olarak alışveriş merkezleri, ofisler, plazalar, mağazalar, kent meydanları gibi geniş kullanım alanları vardır.

Sağlamış olduğu kolay ve yorulmadan merdiven çıkmaya sağlaması insanlar tarafından günümüzde tercih edilen bir sistem olmuştur.

Geniş güvenlik önlemlerine sahip bu sistemler yaygın kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: İçerik koruması uyarısı!!