Dünyadaki ilk ticari tarımsal ilaçlama firması Dutters 1925 yılında kurulmuştur.

Dünyadaki İlk Uçak Gemisi

Dünyadaki İlk Uçak Gemisi

Dünyadaki İlk Uçak Gemisi

Dünyadaki İlk Uçak Gemisi

Dünyanın ilk uçak gemisi Amerikan Kuvvetleri ‘ne ait olan “Birmingham” gemisidir.

Birmingham, bir uçuş güvertesine sahip ve uçak taşıyabilen ilk uçak gemisi ‘dir. 14 Kasım 1910 tarihinde pilot Eugene Ely, Chesapeake Körfezine demir atmış durumda bulunan Birmingham gemisi üzerinden “curtiss” tipindeki uçak ile havalanmıştır. Havalanan bu uçak, 50 beygir gücüne sahipti ve yaklaşık olarak 2.5 mil mesafeli bir uçuş yapmış, Willoughby Spit ‘e inmiştir. Böylece ilk uçak gemisi ‘nden havalanan pilot olarak tarihe geçmiştir.

Diğer yandan, bir uçak gemisi güvertesine iniş yapan ilk pilot da aynı isimdir. Eugene Ely, 18 Ocak 1911 tarihinde San Francisco Körfezi ‘nde bulunan Pennsylvania kruvazörüne inmiştir. Pennsylvania kruvazörü yaklaşık olarak 40 metre uzunluğunda bulunan bir piste sahipti.

Dünyadaki savaş için üretilen ilk uçak gemisi İngiliz Donanması tarafından “HMS Ark Royal” isimli gemidir. “HMS Ark Royal” gemisi yaklaşık olarak 122 metre uzunluğunda bir gemiydi. 9 Aralık 1915 yılında suya indirilen bu gemi, alt güvertesinde 10 uçak taşıyacak şekilde dizaynı yapıldı. Suya indirildikten sonra savaşta kullanılan ilk uçak gemisi Çanakkale ‘ye doğru yola çıktı. 17 Şubat 1917 tarihinde ilk görevini gerçekleştirdi. Gemi üzerinden havalanan uçaklar, Türk mevzilerinde keşif uçuşları yaptılar.

Dünyada tekerlekli uçak taşıma amacı ile üretilen ilk savaş gemisi ise “HMS Furious” ismindeki gemidir. Bu gemi hangardan kalkış pistine uçağı çıkarma özelliğine sahipti. Bu sistem hidrolik olarak dizayn edilmişti.

Yapımı öncesinde uçak gemisi olarak tasarımı yapılmış ve uçak gemisi olarak üretilen ilk gemi ise Japonlar tarafından yapılan “Hosho” isimli gemidir. 1919 yılında suya inen bu gemi, ilk görevini 30 Kasım 1922 tarihinde Tateyama ‘da yapmıştır. “Hosho” yaklaşık olarak 21 uçak taşıma kapasitesine sahipti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: İçerik koruması uyarısı!!