
Dünyadaki İlk Elektronik Seçim
Dünyadaki ilk elektronik seçim 1964 yılında, Amerika’nın 7 bölgesinde düzenlenen Başkanlık Seçimleri için kullanılarak ilkler tarihine girmiştir.
Dünyadaki İlk Elektronik Seçim
İlk elektronik seçim Punched Card (Delikli Kart) adı verilen teknoloji kullanılarak, optik tarama sistemleriyle gerçekleştirilmiştir. Günümüzde ilk internet kullanımı ardından denemelerine başlanan bu sistemin biraz daha gelişmişi bazı ülkelerde kullanılmaktadır.
Elektronik Oy Verme Faydaları
Elektronik seçim ile internet yolu ile telefon ve bilgisayarlardan atılan oylar oldukça kolaylık sağlamaktadır. Elektronik ortamda verilen oy gerek maliyet, gerekse sayım işlemlerinin süresi ve insan gücü bakımından oldukça fayda sağlamaktadır. Güvenilirliği bakımından elbette riskleri olmasına karşın, bugün gelişmiş ülkelerde bu sistem kullanılıyor.
Amerika, Hindistan, Kanada, Fransa gibi ülkelerde genel ve yerel seçimlerde kullanılmaktadır.
İlk Elektronik Seçim ve Elektronik Oy Kullanmada Riskler ve Hileler
Yapılacak elektronik bir ortamdaki seçimde, maalesef bu hileler ve riskler kesin olarak engellenememektedir. Burada tek yol vicdana dayalı bir kontrol mekanizması ve başkasının oyunu çalmayan demokrasiye tam inanan bir seçimden geçer. Gelişmiş ülkelerin yaptığı bu elektronik seçimlerde bir çok şaibe yaşanması bu durumu anlatmaktadır. Bunlara örnek vermek istersek;
Almanya‘da 2005 yılı Bundestag seçimlerinde elektronik sistem 2 milyon seçmen tarafından kullanıldı ve güvenlik açığı dolayısıyla kullanımından vazgeçildi.
Kaliforniya‘da 2004 seçimlerinde 6 binden fazla yabancı oy tespit edildi.Florida‘da Punched Card bazlı elektronik oylama sistemlerinden biri olan Votomatic Sistemi’ndeki yazılım hatalarının 2000 yılı ABD Başkanlık Seçimi sonuçlarını etkilediği ortaya çıktı. Florida’da kullanılan makinalarda gerçek Votomatic’in beş katı kadar hata verdiği de kanıtlandı.