Dünyadaki ilk araç plakası Paris Emniyet Müdürlüğü tarafından yayınlanan 14 Ağustos 1893 tarihli talimatname ile kullanılmaya başlandı.

İlk Korona Virüs Vakası

ilk korona virüs vakası

ilk korona virüs vakası

Dünyadaki İlk Koronavirüs Vakası

Dünyadaki ilk korona virüs vakası Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. 2019 yılı başlarında Huanan Pazarı’nda çalışan Wei 10 Aralık 2019 ‘da soğuk algınlığı benzeri bazı belirtiler nedeniyle tedavi için bir kliniğe gitti ve sonrasında işinin başına döndü. Bu süreçte virüs bir çok insana bulaştığı tahmin edilmiştir.

Wei 8 gün sonrasında neredeyse bilinçsiz vaziyette kendini hastanede buldu ve adı sonradan Kovid-19 adını alacak olan bulaşıcı hastalığın ilk hastalarından biri olarak dünya ilkler tarihinde yer aldı.

2019 yılı sonlarında Çin’de meydana gelen ilk korona vakası Wei isimli kişinin bir hayvan pazarında etrafındaki insanlara virüsü bulaştırarak yayıldığı bilinmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü korona virüsü pandemisi ilan etmiştir.

Korona Virüsü (COVID-19) Nedir?

“Yeni Koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine yayılmıştır.”

 

https://nallihandh.saglik.gov.tr/TR,435889/hastanemizde-corana-virus-hakkinda-farkindalik-egitimi-duzenlenmistir.html

 

Avustralya’dan news.com.au sitesinin haberine göre Çince yayın yapan The Paper’a konuşan Wei, “Kendimi bir parça yorgun hissediyordum ancak bu önceki yıllardaki gibi bir yorgunluk değildi. Her kışı genelde griple geçiririm. Haliyle bunu da öyle bir grip sandım” dedi.

TV100

Korona virüsü, diğer adı ile COVID-19 tüm dünyaya 2020 yılında yayıldı ve bir çok ülke önlem amaçlı yasaklar getirdi. Dünya üzerinde bir çok olumsuz etkisi oldu.

Türkiye’de İlk Korona Virüs Vakası

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının tespit edildiğini duyurmuştur. İlgili açıklama videosu aşağıda yer almaktadır.

“Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Verilere göre tanı erken konmuştur, virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler gözetim altındadır.”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakası tespit edildikten sonra önlemlerin sıkılaştırılması ile yayılım kontrol altına alınmaya başlandı.

Korona Virüsü İçin Türkiye’de ve Dünyada Alınan Önlemler

Dünyada virüsün yaygınlaşması ile bir çok ülke çeşitli önlemler, tedbirler almıştır. Çin’de geniş çaplı sokağa çıkma yasakları getirilmiş ve virüs yayılımı önlenmeye çalışılmıştır.

Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika gibi tüm kıtalara ulaşım ve etkileşim ile yayılan virüs tüm ülkelerde benzer tedbirlerin uygulanmasına neden olmuştur.

Sağlık Bakanlığı ve oluşturulan bilim kurulu öncülüğünde Türkiye’de alınması gereken önlemler ile virüse karşı mücadele devam etmektedir. Virüsün bulaşması temas ile olduğundan temizlik, minimum temas ve izolasyon ile sağlandığı vurgulanmaktadır.

Tüm dünyada alınan bu önlemler içerisinde sokağa çıkma yasağı, bazı ticari işletmelerin geçici durdurulması, parti, gece kulübü, restoran vb. alanlarda uygulanan önlemler neticesinde dünyada insanların tepki gösterileri de olmuştur.

wikipedia sitesinde güncel koronavirüs durumu, dünyadaki vaka sayıları, gibi bazı istatisliklere buradaki linkten göz atabilirsiniz.

Korona Virüs’ün Dünyada Etkileri ve Dünya’da Alınan Bazı Önlemler

  • Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsü pandemi ilan etti.
  • ABD, ulusal acil durum ilan etti.
  • İspanya’da tüm ülke karantina altına alındı.
  • İtalya’da tüm ülke karantina altına alındı.
  • Çin, Vuhan dahil 13 şehri karantina altına aldı.
  • Fransa, ülke çapında alarm seviyesini 3’e yükseltti. 17 Mart 2020 tarihinden itibaren Fransa’da kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
  • Bulgaristan, virüsün yayılmasını engellemek için ülkede 13 Nisan 2020’ye kadar olağanüstü hâl ilan etti. Okullar, üniversiteler ve spor müsabakalarına bir ay ara verildi. Alınan OHAL kararıyla ilgili ülkenin sınır geçişlerinin ve vatandaşların uluslararası yolculuklarının sınırlandırılması bekleniyor.
  • Irak’ta, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 14 Mart’tan itibaren Musul kentinde 2 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
  • Suudi Arabistan – Kâbe’de tavaf kısıtlandı.

Spor organizasyonları

  • 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021 yılına ertelendi.
  • 2020 Eurovision Şarkı Yarışması koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021 yılına ertelendi.
  • 2020 Yaz Olimpiyatları koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021 yılına ertelendi.

Türkiye’de Alınan Bazı Önlemler

  • Yunanistan ve Bulgaristan’a açılan sınır kapıları, koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında yolcu giriş ve çıkışlarına kapatıldı.
  • Aralarında İngiltere, İsviçre, Arabistan ve Mısır olmak üzere 20 ülkeye uçuşları askıya alındı.
    Umre ziyaretinden dönen kişiler Ankara, Konya, Kayseri ve Isparta şehirlerinde boşaltılan öğrenci yurtlarında Karantinaya alındı.
  • 17 Mart tarihinde başlamak üzere, tiyatro, sinema, lokanta, kahvehane, internet kafe ve kapalı çocuk oyun alanlarının faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi.
  • Bütün okullar 16 Mart Pazartesi’den itibaren tatil edildi. Tüm okullar uzaktan eğitim ile çevrimiçi eğitime devam ederken ilk ve orta öğretimde LGS ile YKS gibi toplu sınavlar dışında sınav yapılmaması kararlaştırıldı. Yükseköğretimde ise çevrimiçi sınavlar ya da öğrencilere genelağ yoluyla iletilecek ödevler ile değerlendirme yapılmasına karar verildi.
  • Marketlerdeki makarna, bakliyat ve el hijyeni rafları boşalırken, bu ürünlerin fiyatı arttı.
  • Tıbbi maskeler karaborsaya düştü ve fahiş fiyatlarla satılmaya başlandı.
  • Kolonya stoklarının azalmasıyla kolonya kuyrukları oluştu.
  • İstanbul’da toplu ulaşım kullanımı %59,1 azaldı.
  • Türkiye; Norveç, Hollanda, Almanya, İsveç, İspanya, Fransa, Belçika, Danimarka, İtalya, Avusturya, Irak, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Çin ve Güney Kore olmak üzere 16 ülkeye kapılarını kapattı.
  • Dezenfektan üreten meslek lisesi sayısı arttırıldı.
  • 21 Mart’ta İçişleri Bakanlığı tarafından 65 Yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanlara sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 6 Nisan Pazartesi gününden itibaren metro seferlerinin 21.30’a kadar yapılması kararını aldı.
  • Türkiye, Tüm yurtta maske satışı yasaklandı ve devlet tüm vatandaşlara ücretsiz maske dağıtmaya karar verdi. Maske siparişleri E-Devlet üzerinden alınmaya başlandı. Daha sonra maske dağıtımının yanında maske satışına da izin verildi. Maskeleri fahiş fiyattan satan üretici ve satıcılar hakkında soruşturma açılmaya ve işlem yapılmaya başlandı.
  • İç İşleri Bakanlığı verilerine göre, “Evde kal” çağrıları kapsamında kendini karantinaya alan ailelerde geçimsizlik arttı. Verilere göre son 3 ayda boşanmak isteyenlerin çiftlerin sayısı 4 kat arttı. Sağlık portallarında çiftlere yönelik terapi yazıları yayınlanmaya başladı.
  • 27 Nisan itibarıyla İçişleri Bakanlığı tarafından 30 büyükşehirde ve Zonguldak’ta Ramazan Bayramı sonuna kadar sokağa haftasonları çıkma yasağı ilan etti.
  • 20 Nisan’da Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, “COVID-19 Salgınında Türkiye’de Zirve Noktası ve Normalleşme Dönemine Kademeli Geçiş Zamanı Tahminleri” isimli araştırmasını yayınladı. Mevcut koşullarda Türkiye için Temmuz gelmeden normalleşme öngörülüyor[86].
    23 Mayıs-27 Mayıs arasında Ramazan Bayramı ve Arifesi süresini kapsayacak şekilde tüm yurtta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
  • Singapur’da yapılan yapay zeka araştırmasında ülkelerde salgının ne zaman biteceği öngörülmeye çalışıldı. Türkiye’de salgının mevcut koşullarda 8 Eylül’de son bulacağı tahmin edildi.

Özel şirketler

  • British Airways, Finnair, Qatar Airways, United Airlines ve Air Canada, çeşitli sebepler belirterek Çin’e uçuşlarını askıya aldı.
  • Starbucks, Çin’deki şubelerinin yarısından fazlasını kapattı.
  • Türk Hava Yolları, Çin’e uçuşlardaki talep azlığından dolayı Çin’e düzenlenen uçuş seferlerini azaltma kararı aldı.
  • Ikea, Çin’de bulunan mağazalarını kapatma kararı aldı.
  • Tesla ve Apple Çin’deki bazı fabrikalarını geçici olarak kapattı.
  • Volkswagen, fabrikalarında üretimi iki haftalığına durdurdu.
  • Airbus, Michelin, Skoda, Brembo, Maserati, Renault Grubu, Fiat, Lamborghini ve Ferrari dâhil birçok firma İtalya, İspanya, Fransa, Sırbistan, Slovakya ve Polonya’daki fabrikalarında üretime ara verdi.
  • Toyota, Sakarya’da bulunan üretim tesisinde 2 hafta üretime ara verdi.

Kaynak: wikipedia

 

Sağlık Bakanlığı’nın Virüs’ten korunma ile ilgili videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz;

COVID-19 korunma yolları ve hastalık ile ilgili tüm bilgiyi Sağlık Bakanlığı sitesinden takip edip, bilgi edinmeniz en doğru yoldur.

https://covid19.saglik.gov.tr

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: İçerik koruması uyarısı!!