Dünyadaki ilk kooperatif Fenwick Dokumacılar Derneği tarafından 9 Kasım 1769 yılında John Burns 'un başkanlığında kurulmuştur.

Dünyanın İlk Hostesi

Dünyanın İlk Hostesi

Dünyanın İlk Hostesi

 Dünyanın İlk Hostesi

Dünyanın İlk Hostesi, Bayan Elen Church 15 Mayıs 1930 tarihinde California Oakland Havaalanı ‘nda United Airlines şirketine ait Boeing 80A uçağında, uçuş yapacak olan 11 yolcuya “hoş geldiniz.” demiştir. Böylece ilk hostes göreve başlamıştır.

Dünyanın İlk Hostesi

Aslen mesleği hemşirelik olan Bayan Elen Church, özel bir pilot olarak, daha önceden havayolu şirketine bir yazı yazarak, kendisi gibi “belirli nitelikleri olan genç hanımların, uçak içinde ev sahibeliği yapması” konusunun faydalı olabileceğini öne sürmüştür. Bunun üzerine kendisi hem hostes olarak işe başladı, hem de kendi seçeceği 7 kız için de “başhostes” olarak görev verildi. Kendisi de dünyadaki ilk hostes oldu.

Günümüzde de oldukça farklı sınamalar ve şartlar sağlanarak hostes olan kızlar gibi, o zaman da çeşitli nitelikler aranmıştır. Bayan Church, seçeceği 7 hostes için aradığı şartlar; “diplomalı hemşire olmak, 52 kilodan ağır, 1 metre 55 santimetre uzunluktan kısa olmamak” şartları ile seçim yapmıştır. Ardından yapılan elemelerde, birinci tur bittiğinde adaylar gri ve gümüş düğmeli yünlü üniformalar ile göreve başlamışlardır. Aylık olarak 125 dolar kazanç elde eden ilk hostes adayları, ısınması ve havalandırması bulunmayan uçaklarda ayda 100 saat uçuş gerçekleştirmeleri gerekiyordu.

İlk Hostes Görevleri

Göreve başlayan ilk hostes adaylarının görevleri arasında yolcu valizlerini taşımak, uçak iç temizliği yapmak, uçak hangara girerken ve çıkarken pilot ve teknisyenlere yardımcı olacak şekilde iterek yardımcı olmak, yakıt alımlarında kontrolde bulunmak gibi çeşitli görevler mevcuttu. Bu işlerin yanında da zevkli tabir edilebilecek, bilet toplama, uçak havalanınca meyve, kızarmış piliç, çay, kahve gibi servislerde bulunurlardı.

950 mil uzunluktaki bir uçuş yaklaşık 18 saat sürmekteydi. Bu da bir hostes için oldukça yorucuydu. Diğer yandan karşılaşılan bir diğer sıkıntı, pilotların eşlerinin hosteslere karşı kaba davranışlarıydı. Pilot eşleri havayolu şirketine mektup yazarak hostesler için; “Bu kızları uçaktan kovun!” şeklinde isteklerde bulunuyorlardı. Bunlar ardından United Airlines baskılara aldırış etmeden bu 8 hostesin görevini devam ettirdi ve günümüze kadar gelen bu meslek hayatta kaldı.

Amerika dışında çalışan ilk hostesler ise 1931 yılında “Air France” adlı Fransız havayolu şirketi tarafından göreve alınmıştır. Fransız havayolu şirketinin göreve getirdiği bu hostesler, ilk uluslararası uçuş yapan hostes özelliğini taşımıştır. İlerleyen yıllarda 1934 ‘de İsviçre Havayolları, 1935 ‘de Hollanda Havayolları, 1938 ‘de Almanya Havayolları seferlerinde hosteslere görev vermeye başlamışlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: İçerik koruması uyarısı!!