Dünyadaki İlk Para – Paranın İcadı
İlk para Lidyalılar zamanında bulunmuştur.
Lidyalilar zamaninda icat edilen para, ister madeni olsun, isterse banknot olsun, Insan hayatina damgasini vuran en önemli sembollerden birisi olmuştur her zaman için.
Para; kagit icat edilmeden önce, deniz kabugundan kiymetlii metallere kadar çesitli malların birbiri ile degisim araci olarak kullanılırdı. Tarihteki ilk madeni para basimi I.Ö. VII. yy’ da Anadolu’ da Lidyalilar tarafindan gerçeklestirildi. Dünyanin ilk büyük darphanesi Istanbul Simkeshane’ de Fatih sultan Mehmet tarafından kurulmuştur. M.Ö. 118 yilinda Çinliler deri para kullanmıştır.
İlk kagit para icadının 1690′ li yillarda ABD ve Ingiltere hükümetleri tarafindan basildigi ve dolasima çikarildigi, 1694 yilinda Ingiliz Merkez Bankasi ve diger ülke merkez bankalarinin kurulmasi ile yaygın hale gelmiştir.
Lidyalılar zamanında icat edilen para, ister madeni İster banknot olsun, İnsan hayatına damgasını vuran en önemli sembollerden biri.
Dünyadaki ilk para icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanıldı. Tarihteki ilk madeni para basımı I.Ö. VII. yy’ da Anadolu’ da Lidyalılar tarafından gerçekleştirildi.
Batıda kağıt paraların basılması ve kullanılması 17. yy sonlarına rastlıyor. İlk kağıt icat para’nın 1690′ lı yıllarda ABD ve İngiltere hükümetleri tarafından basıldığı ve dolaşıma çıkarıldığı, 1694 yılında İngiliz Merkez Bankası ve diğer ülke merkez bankalarının kurulması ile de yaygınlaştığı biliniyor. Osmanlı İmparatorluğunda ilk kağıt paralar idari, sosyal ve yasal reformların gündeme geldiği Tanzimat Döneminde tedavüle çıkarıldı. ilk Osmanlı Banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında “Kaime-i Nakdıye-i Mutebere” adıyla, bugünkü dille “Para Yerine Geçen Kağıt”, bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde düzenlendi. Matbaada basılmayan ve elle yapılan bu paraların her birine resmi mühür vurulurdu Osmanlı Yönetimi, 1842 yılından itibaren de matbaada para basmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında da 1915 yılından itibaren altın ve Alman hazine bonolarını karşılık göstererek dört yıl boyunca , yedi tertipte toplam 160 milyon liranın üzerinde banknot çıkarttı Bu banknotlar “evrak-ı nakdiye” adı altında Türkiye Cumhuriyeti’ ne intikal etti ve Cumhuriyetin ilk yıllarında kağıt para bastırılma-dığından 1927 yılının sonuna kadar tedavülde kaldı.
bana bu bilgileri verdiğiniz için sağolun derslerime çok yardımcı olduğunu söyliye bilirim…..
BENCE ÇOK KÖTÜ BİR İCAT HER ŞEYİ PARA İLE ALIYORUZ
çoook uzun
Teşekkürler faydalı bilgiler.. İlk para hakkında tarihteki bilgiler oldukça işime yaradı..
çokkkkkkkkkkkk uzun am işime yaradı teşekkürler<3
çok uzun olsada derslerime yardımcı oldu
çok saolun. ilk para bulunduğundan bu yana, günümüzde olmazsa olmaz denilen şeylerden..
para olmayınca hiç bişi olmuyor.
hadii nolurr tmmm mı? mı? mı? mı? mı?
Canım Anadolum ilkler diyarıdır. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak Cem Kaya’nın Truva yayınlarından çıkan kitabı Altın Krallar Şehri Sardes isimli romanını okumanızı tavsiye ederim. Kendinizi Lidyada hissedeceksiniz.