Dünyadaki ilk izci örgütü Birinci Glascow İzci Birliği 26 Ocak 1908 tarihinde kurulmuştur.

Dünyadaki İlk Kahve

Dünyadaki İlk Kahve

Dünyadaki İlk Kahve

Dünyadaki İlk Kahve M.S. 1000 yılında ünlü Türk bilgin İbn-i Sina ile gerçekleşmiştir. İbn-i Sina aynı zamanda kahvenin yararlarını belirleyen ilk kişidir. Kahveye İbn-i Sina ilk ismini “Bunc” olarak vermiştir. Günümüzde “bunc” ismi Etopya ‘da hala kullanılmaktadır.

Dünyadaki İlk Kahve Nerede Bulundu?

Kahve, coffea cinsinde yer alan bir ağacın verdiği meyvenin çekirdeklerinin kavrulup, ardından öğütülmesi ile elde edilir. Kahve ağacının ilk bulunduğu yer Habeşistan ‘ın Kaffa yöresidir. Eski zamanlarda keyif veren içki anlamında kullanılan bir ismi vardı. Arapçada “qahwah” denilirdi. Günümüzde kullanılan kahve ismi 14. Yy. ‘a dayanır. Etiyopya ‘da yabani kahve ağacının yetiştiği yerlerde yaşayan insanlar, kahve çekirdeklerini un haline getirerek oluşan bu tozu ekmek yapımında kullanıyorlardı.  Meyveler de kaynatıldıktan sonra suyu da tıbbi amaçlar ile kullanılmaktaydı.

Kahveyi ilk kim keşfetmiştir?

İlk kahve,Yemen ‘de sufi tarikatı tarafından işlenmiş ve içilmeye başlanmıştır. İlerleyen zamanlarda 1470 yılında Aden ‘de, ardından 1510 yılında Kahire ve 1511 yılında Mekke ‘de yayılmaya başlanmıştır.

Osmanlı’da İlk Kahve

Osmanlı ‘da ilk kahve Yavuz Sultan Selim zamanında Yemen valisi Özdemir Paşa tarafından 1517 yılında  İstanbul ‘a getirilmiştir. Ardından sevilen bir içecek olmuştur. Sarayda “kahvecibaşı” isimli bir görev oluşturulmuştur.

Osmanlıya ilk kahve ne zaman geldi?

Kahvecibaşı devlet büyüklerine kahve pişirmek ile görevliydi. Kahvecibaşı olanlardan Sadrazam rütbesine yükselenler de tarihte görülmüştür. Bu nedenle önemli  bir görev olarak anılırdı. Ardından zamanla evlere de yayılan kahve kültürü, herkes tarafından sevilmiştir.

1554 yılında da ilk kahvehane İstanbul Tahtakale ‘de açılmıştır.

İstanbul ‘a gelen Venedikliler tarafından da 1615 ‘de Venedik ‘e ulaşan kahve, Avrupanın da gözdesi olmaya başlamıştır. Ardından 1645 yılında da İtalya ‘da ilk kahvehane açılmıştır. Paris 1643 yılında ve Londra ise 1651 yılında kahve ile tanışmıştır.

Dünyadaki İlk Kahve ve Günümüz

Günümüzde de zevk ile içilen ve hatta yorgunluğu bir nebze de alan kahve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir deyim olarak da “bir kahvenin 40 yıl hatrı vardır” denilir.

ilk nescafe ise; 1938 yılında nestle firması tarafından üretilmeye başlanmıştır.

Dünyadaki ilk kahve ile ilgili farklı rivayetler de vardır. Bunlardan birkaçı şunlardır;

Kaldi adındaki çoban

  1. yüzyıl ortalarında Habeşistan Kaffa’da yaşayan Khaldi adındaki bir çobanın bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesinin ardından hayvanlarının daha hareketli oldukları dikkatini çekmiş ve kendisi de bu meyveyi denemiştir. Verdiği hissi ve keyfi sevince diğerlerine de haber vermiş ve kahve bugünlere kadar gelmiş.

Yemenli Şeyh Şazili

Şeyh Şazili 14. yüzyıl sonlarında Yemen’de yaşamış olması muhtemel bir Sufi Şeyhi’dir. Kahveyi ilk içtiği rivayet edilen kişilerden biridir. Anadolu’da kahve falı için kahve fincanı kapatılırken Şeyh Şazili ruhuna fatiha okunurmuş.

ez-Zebhani

  1. yüzyılın Arap yazarı Ceziri’ye göre kahve’yi ilk içen kişi ez-Zebhani olarak bilinen Yemenli Cemalleddin Ebu Abdullah Muhammed İbn Said’dir. Bir olay yüzünden Aden’i terkederekEtiyopya’ya giden Zebhani orada kahve içen insanlarla karşılaşmış; Aden’e döndüğünde hastalanmış ve aklına kahve içmek gelmiş. Kahve onu iyileştirmiş. Kahve’nin yorgunluk ve uyuşukluk giderme, canlılık ve dinçlik kazandırma özelliklerini keşfetmiş.

Süleyman peygamber

  1. yüzyıl rivayetlere göre de kahveyi içen ilk kişi Süleyman’dır. Süleyman yolculukları sırasında uğradığı bir şehirde şehrin sakinlerinin bilinmeyen bir hastalığa yakalandığını görür veCebrail’in buyruğu üzerine Yemen’den gelen kahve çekirdeklerini kavurarak bundan hazırladığı içeceği hastalara verir. Bunu içen hastalar iyileşir.

Kahve nedir tarihçesi?

Türk Kahvesi– Telvesi ile servis yapılan tek tür kahve çeşididir.

Espresso – Makine ile hazırlanır ve İtalya ‘ya özgü bir kahvedir.

Mırra – Şanlıurfa’ya özgü bir kahvedir. Tadı acı olmakla beraber, birkaç defa demlenerek hazırlanır.

Cappuccino – Espresso ve su buharı ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahvedir.

Americano – Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şeklidir.

Cafe au lait – Fransızların sütlü filtre kahvesidir.

Ethiopian Yirgacheff – Şarabımsı bir tadı olan Etiyopya kahvesidir.

Latte – Espresso’ya az köpürtülmüş sütün eklendiği kahve çeşididir.

Macchiato – Espresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahvedir.

Mocha – Latte’ye çikolata tozu veya şeker eklenmesiyle yapılan kahve çeşididir.

Santos – Brazilya ‘da kahve yetişmediği için bir liman adı verilen kahvedir.

Sumatran – Düşük asit dengesine sahip özellikte Endonezya kahvesidir.

Supremo – Kolombiya’da en kaliteli kahve kategorisine verilen isimdir.

Viennese – Espresso ’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahvedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: İçerik koruması uyarısı!!