
Dünyadaki İlk Kafa Nakli
Dünyadaki ilk kafa nakli 1970 yılında bir maymun üzerinde yapılmış ve bu maymun ameliyattan 8 gün sonra bedenin kafayı reddetmesinden ötürü hayata gözlerini yummuştur.
Dünyadaki İlk Kafa Nakli Deneyi
Tarihteki ilk kafa nakli deneyi günümüzden yaklaşık 45 yıl önce, 1970 yılında bir maymun üzerinde denenmiştir. Maymun bedenin kafayı reddetmesi sebebiyle yalnızca 8 gün hayatta kalmıştır. Omurilik ve bedenin doğru birleştirilmemesi sebebiyle nefes alması dahi mümkün olmamıştır.
Bir köpek yavrusunun başını, ön ayaklarıyla birlikte yetişkin bir köpeğe naklederek çift başlı köpek elde etmiş ve köpekler 1 aydan az yaşamışlardır. Nakledilen köpek yavru olduğu için yetişkin ev sahibi köpeğin kalbi iki başa da yeterli kanı pompalayabilmekteydi. Her iki baş da ayrı ayrı süt içebilmekte, hatta birbirlerinin kulaklarını ısırabilmekteydi. O günün şartlarında yeni bir organı bedenin hemen kabul etmediği ve bağışıklık sisteminin yeni organı vücut kabul edene kadar geçici olarak zayıflatıldığının bilinmediği düşünüldüğünde yapılan operasyonun tarihi bir öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Köpekler daha sonra tıp tarihine Frankeştayn’ın Köpekleri olarak geçmiştir.
Bu çalışmalar Amerikalı cerrah Robert J. White’a ilham vererek Dr. White maymunlarda baş naklini gerçekleştirmiştir. Uzun çalışmaları sonucunda bir maymunun başı başka bir maymunun gövdesine nakledilmiş ve hayvan bu şekilde yaşayabilmiştir. Gelecekte insanların ciddi vücut yaralanmalarında uygun beden bulunana kadar geçici olarak bu yönteme başvurulabileceği öngörülebilir. Başka bir alternatif de; birden fazla organı hasar görmüş veya felç geçirmiş insanların başlarının, sağlam bir vücuda nakledilebilmesidir.
Dr. Demikhov çalışmalarına bir köpeğe yapay kan pompalayıcısı takarak başlamıştır. Ardından bir köpeğin göğsüne ikinci bir kalp takarak devam etmiştir. İkinci kalp için akciğerin bir bölümünü çıkarmıştır. İkinci kalp ritmini koruyarak orijinal kalpten bağımsız atmaya devam etmiştir. Sürekli denemelerin ardından iki kalpli köpekler iki buçuk ay yaşayabilmeye başlamıştır. Bazen orijinal kalp çalışmayı kesiyordu ve sonradan nakledilmiş kalp durana kadar vücudu idare ediyordu.
Dr. Demikhov’un bir başka çalışması kesilen bir köpek başına takılan yapay kalp ve akciğerle kesik başı vücutsuz bir süre hayatta tutabilmesidir. Kesik baş yapay aygıta bağlı haldeyken refleksleri çalışıyordu, ışığa ve sese tepki verebilmekteydi. 15 yıl boyunca, 19 kez bu deneyleri farklı hayvanlar üzerinde denemiştir. En uzunu 1 ay yaşamıştır.
Dünyadaki İlk İnsandan İnsana Kafa Nakli
Nörologlar, tarihin ilk kafa naklini yaşayacak kişi için endişeli.
30 yaşındaki Valery Spiridonov, insanlık tarihinin ilk kafa nakli için gönüllü olmayı kabul etti. İtalyan cerrah Dr. Sergio Canavero önderliğinde gerçekleşecek olan nakil ameliyatına yaklaşık 150 doktor ve hemşire katılacak. Ancak bilim insanları, Spiridonov için endişeli olduklarını belirtiyor. Yapılacak olan nakilde Spiridonov’un kafası, başka bir vücude yerleştirilecek. Operasyonun en az 36 saat sürmesi öngörülüyor.
İnsana Yapılan İlk Kafa Nakli Donörü
Bir Werdnig-Hoffman hastası olan Spiridonov’un hayatının sona ermesi yüksek ihtimal gibi görünüyor, hatta nörologlar yaşayacağı tecrübenin ölümden daha öte bir acı olacağını söylüyor. Uzmanlar, nakil yapılan vücut Spiridonov’un kafasını reddedebileceğini, ve acı içinde bir ölümün onu bekliyor olabileceğini belirtiyor.
Amerikan Beyin Cerrahları Derneği Başkanı Dr. Hunt Batjer, bu durumun kimsenin başına gelmesini istemediği söylüyor ve ekliyor “Şahsen ben kimsenin bana bunu yapmasına izin vermezdim”
Kafa Nakli Bilimadamlarına Göre Yüz Naklinden Daha Kolay
Dr. Batjer’e göre asıl mesele, bir kafanın (omurga ve şahdamarı ile birlikte) başka bir bedenle birleştirilmesinin bugüne dek yaşanmamış bir çıldırışa neden olabileceği… New York Üniversitesi Medikal Etik Direktörü Arthur Caplan ise nakli gerçekleştirecek olan cerrah Canavero için “deli” sıfatını kullanmaktan çekinmiyor. Caplan, kafa nakli yapılan bir hastanın kimyasının tamamen bozulacağı ve şimdiye dek görülmeyen bir akıl yitirmeye sebep olacağını söylüyor.
İnsana Yapılaccak Olan İlk Kafa Nakli
Tarihin ilk kafa nakli deneyi bundan 45 yıl önce, 1970 yılında bir maymun üzerinde denenmiş, ancak maymun ancak bedenin kafayı reddetmesi sebebiyle hayvan yalnızca 8 gün hayatta kalabilmişti. Omurilik ve bedenin doğru birleştirilmemesi sebebiyle nefes alması dahi mümkün olmamıştı.
Vladimir Petrovich Demikhov Kimdir?
Vladimir Petrovich Demikhov (Kulini, 18 Temmuz1916 – Moskova, 22 Kasım 1998) Sovyet bilim insanı ve transplantasyon öncüsü. 1930’larda ve 1950’lerde yaptığı çeşitli organ transplantasyonlarıyla, özellikle de köpek başı transplantasyonu ile tanınmıştır.
Kaynak: Vikipedi, Habertürk