Dünyadaki ilk sezeryan (sezaryen) doğum 1500 yılında İsviçre ‘de Jacob Nufer isimli doktorun eşine uyguladığı ve başarılı olduğu ameliyattır. Tıp tarihinde bir ilktir.

Dünyadaki İlk Aerosol Kutusu

Dünyadaki İlk Aerosol Kutusu

ilk aerosol kutusu

ilk aerosol kutusu

Dünyadaki ilk aerosol kutusu 1926 yılında Norveçli Erik Rotheim tarafından teori halinde bulundu ve uygulaması ise; 1941 yılında iki Amerikalı, L. I. Goodhue ve W.N. Sullivan tarafından gerçekleştirildi.

Bir sıvı ya da gazın iç basıncın etkisiyle bir teneke kutudan dışarı püskürtülebileceği düşüncesi, ilk kez 1926 yılında Norveçli Erik Rotheim tarafından geliştirildi. Ancak, bu teori, uzun süre uygulamaya konulamadı. Nihayet 1941 yılında, iki Amerikalı, L. I. Goodhue ve W.N. Sullivan, karbondioksit yardımıyla püsküren, böcek öldürücü bir aerosol yaparak pazarladılar. 1950’lerden itibaren çok geniş bir kullanım alanı bulan bu teknik, mobilya cilalarında, hava temizleyicilerde, hatta tutkallarda bile kullanılmaktadır.

Aerosol, bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılmasıdır.

Duman, sis ve spreyler örnek olarak gösterilebilir. 10 mikrondan daha küçük çaplı sıvı veya katı parçacıklardan oluşan çok fazlı sistem, son yıllarda aerosoller köpük veya jel şeklinde hazırlanmaktadır. aerosoller; itici gaz, çözücü ve aerosol kabından oluşur. aerosol kabı sprey kabı olarak da bilinir. içindeki sıvıyı bir sis veya köpük halinde saçmak üzere düşünülmüş ve genellikle madeni bir kutu veya plastik bir şişe biçimindedir.

Eskiden böcek ilaçlarını püskürtmek maksadıyla geliştirilen aerosol kabı, günümüzde çok çeşitli ürünler için kullanılmaktadır. İtici gaz basınç altında tutulan sıvılaştırılmış gaz veya gazlar karışımıdır. bu gazların kaynama noktası normal ısının altındadır. bu sebeple itici gaz karışımı atmosfer ile temasa gelir gelmez sür’atla buharlaşır. etken madde de saç veya cilt üzerinde kalır. köpük ve toz aerosoller için de prensip aynıdır. İtici gaz olarak kullanılan maddelerin inert, kokusuz ve renksiz olmasına, toksik ve yanıcı olmamasına dikkat edilir.

Bu amaçla fluorokarbonlardan trikloromonofluorometan, diklorodifluorometan çok kullanılmakla birlikte, son yıllarda ozon tabakasına verdiği zararlar sebebiyle terk edilip yerlerine propan, izobütan, n-bütan gibi gazlar veya karışımları kullanılmaktadır. aerosollerin başlıcaları oda deodoranları, saç laklarıdır. Yanlış kullanımda tehlikeli olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: İçerik koruması uyarısı!!